ΕΞΩ ΛΑΚΩΝΙΑ ΤΑΝΕΡΝΑ -ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝΟΜΑ




Το χωριό Έξω Λακώνια με 298 κατοίκους (απογραφή 2001) βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη του Αγίου Νικολάου στην ανατολική Κρήτη. Το χωριό αποτελείται από έξι μικρότερα χωριά:

 Παναγία (144), Φιορέντζηδες (18), Μαρνέλληδες (82), Βλάχηδες (19), Καρτέρηδες (31) και Πεπόνηδες (4). 


Όλα τα χωριά βρίσκονται σε πεδιάδα ανάμεσα σε λόφους. Στα μικρότερα χωριά κατοικούν μόνιμα μόνο λίγες οικογένειες και οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία. Αν και τα Έξω Λακώνια είναι μόνο οκτώ χιλιόμετρα μακριά από τον Άγιο Νικόλαο,
 δεν υπάρχει κανένα ξενοδοχείο. Επίσης δεν ενοικιάζονται καθόλου διαμερίσματα για διακοπές. Η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει από τη γεωργία. Σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν τα δικά τους χωράφια και περιβόλια με λαχανικά, σταφύλια και κυρίως με ελιές.


 Πολλοί κάτοικοι αναφέρουν ότι έχουν παιδιά που έφυγαν από το χωριό γιατί ονειρεύονταν μια καλύτερη ζωή στις μεγαλύτερες πόλεις και ότι θα βρουν περισσότερες διεξόδους. Έτσι πολλοί δουλεύουν στον Άγιο Νικόλαο, στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα και επισκέπτονται τη γενέτειρα τους για λίγες μέρες τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή το καλοκαίρι.



SPONSORAS WEB TV

Ταβερνα-καφενειο. 

 Σταυρακακης Με 

Τονομα,

 Εξω Λακωνια

τηλ.2841022478




ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ
 θα δείτε στα εξω λακωνια πιθανόν της μεγαλύτερες μπουκαμβίλιες που είδατε ποτέ! 

Αυτό είναι Ταβέρνα Σταυρακάκης  Με Τονομα .

Ταβέρνα Σταυρακάκης είναι όπου οι ντόπιοι πηγαίνουν για κάτι το ιδιαίτερο!  







Παραδοσιακές Κρητικές Συνταγές στην ταβερνα σταυρακακης Με Τονομα .

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΠΙΑΤΑ ΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ





Κρύβει μέσα της μια φιλοσοφία ζωής, αναφέρεται στο τρόπο ζωής των Κρητικών, όπου το φαγητό περικλείει ολόκληρο πολιτισμό. 




Η κρητική διατροφή είναι μια διατροφή υγιεινή και γευστική, με συνταγές που φτάνουν στις μέρες μας από τα βάθη των αιώνων αλλά και με σύγχρονες δημιουργικές παρεμβάσεις, φτιαγμένες πάντα όμως με υψηλής ποιότητας αγνά προϊόντα της ευλογημένης κρητικής γης. 




Οι κάτοικοι αυτού του φιλόξενου τόπου στα εξω λακωνια , στο πέρασμα των χρόνων, έμαθαν να τιμούν τους επισκέπτες τους με την φιλοξενία που γι’ αυτούς δεν είναι απλά μια συνήθεια, αλλά προσφορά. Σ’ αυτό το πλαίσιο της ιερής προσφοράς της φιλοξενίας αναπτύχθηκαν και οι πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες των Κρητικών με ό,τι απλόχερα προσφέρει η κρητική γη: λάδι, στάρι, κρασί, μέλι, χόρτα και αρωματικά φυτά γίνονται η βάση για την κρητική κουζίνα, που τα τελευταία χρόνια μακρόχρονες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις υγιεινές της ιδιότητες και τη διατροφική της αξία.
Σε όλες τις περιοχές της Κρήτης, όχι μόνο στις τουριστικά αναπτυγμένες, αλλά και στα χωριά της ενδοχώρας υπάρχουν σήμερα εξαιρετικές ευκαιρίες για τον επισκέπτη να απολαύσει τόσο την υπέροχη κρητική κουζίνα, που προσφέρεται σε πάρα πολλές ταβέρνες και παραδοσιακούς χώρους, όσο και την φιλοξενία σε όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες.







 Στα αριστερά, ο ιδιοκτήτης του Σταυρακάκη, ενώ στα 



δεξιά, Μανώλη, ο πατέρας του φίλου μου Βαγγέλη Λυράκη